tinalundin.blogg.se

Här bloggar jag om mitt arbete som kriminalinspektör och om mitt stora intresse hästar.

Sekundära hältor.

Publicerad 2015-04-20 20:08:00 i Allmänt,

Det började som sig bör, efter att Blissen kom hem i februari. Veterinär behandling av den synliga hältan på höger fram. Det tog ju lite tid att lokalisera exakt var hältan satt, eftersom ingen bedövning släckte hältan helt. Förmodligen var han överansträngd i flera leder. Bliss blev friskförklarad från den hältan för några veckor sen efter en behandling av en led och boxvila. Idag kom kiropraktor Lasse Liljeholm för att försöka identifiera det "verkliga" problemet. Som vanligt gav jag honom inga större tips om vad jag själv sett, med förkortat steg i skritten på höger bak och svårighet att vända åt ena hållet. Lasse hittade en rejäl låsning i ryggen precis bakom sadelläget. Därav det förkortade skrittsteget! Det "knakade" faktiskt till när han fick loss låsningen, vilket tog en stund och Blissen sänkte huvudet mot golvet och tuggade direkt. Sedan hittade han en lika rejäl låsning i vänster bog, därav problemet att vända. Allt fick sin förklaring. Blissen tackade genom att slappna av i hela kroppen, tugga och lägga huvudet på Lasses axel. Det är helt fascinerande att se hästarna "tacka för hjälpen" som de gör. Lasse är min hjälte, precis som Lars Jeppson var när jag bodde i Halmstad. Dessa "gubbar" gör underverk med hästarna och har magiska fingrar. Jag åkte runt med Jeppson i England en sommar och iakttog hans fantastiska arbete på nära håll. Pratade precis med "min favorit fd svägerska" Anna-Karin. Vi skrattade gott, eftersom vi prickade in denna diagnosen bara några dar efter att Blissen kom hem i februari. Och återigen är det bevisat. Frambenshältor är nästintill alltid sekundära. Problematiken sitter någon annanstans. Sådana här låsningar kan hästar få bara genom att halka i hagen eller på stallgången tex och jag har de senaste tio åren förstått hur vanligt det är. Hästar är fenomenala på att "hitta något annat sätt" att röra sig, så att det inte gör så ont och då belastas ofta något framben. Det är vanligt, att de blir mindre musklade på ena sidan, om man tittar på dem direkt bakifrån, när de har en sådan låsning, om de gått en tid med den. Nu har jag äntligen en frisk häst igen. Det ska bli så roligt att börja rida honom. Älskade, finaste Blissen. Så lik, men ändå så olik sin fantastiska storebror Fernet, som jag ägde och tävlade tidigare.

I'm back in business

Publicerad 2015-04-19 14:49:00 i Allmänt,

Underbart är rätta ordet. Jag debuterade på tävlingsbanorna idag, exakt på dagen fem månader efter bäckenfrakturerna, med en fjärdeplats i lätt C dressyr med 65,5 procent på finaste Nell. Mycket svårt att förstå, att hon bara är riden fyra månader. Underbara häst. Jag tror mycket på henne. Fick ju henne för ett oförskämt lågt pris, för att hon är inkorrekt i frambenen. Men jag har inte bråttom, så jag kommer att ge henne tid att stärka sig. Min fina, fina Nell, 5 år e. Highcruiser-De Niro. Ev av de mest ridbara hästar jag ägt. Jag fick lite kramp i slutet av programmet idag, men annars kändes allt som vanligt. Roligt var det.

Polis, polis. Vart tog du vägen?

Publicerad 2015-04-13 19:28:00 i Allmänt,

Svensk polis är under omorganisation. Det märks inte speciellt mycket för oss i kärnverksamheten ännu så länge. Alla chefstjänster håller på att tillsättas och det är en hel del av de gamla cheferna, som tvingas se sig själva utan ledande befattningar framöver. Problemet är egentligen att allt tar sådan vansinnigt lång tid. Ska jag vara ärlig, tror jag inte vi ser resultatet förrän om ett antal år. Jag bekymrar mig inte speciellt mycket. Jag har en bra tjänst och visst vill jag ha högre lön, men men. Under tiden är det bara att kämpa på. Och kämpar gör vi. Personalresurserna minskar mer och mer, vilket är bedrövligt för allmänheten. Vi hinner helt enkelt inte med. Blir man lurad på en tusenlapp på nätet, för att varan inte kommer, så får man ingen hjälp idag - om inte gärningsmannen satt det i system, för då är det betydligt större chans att ärendet blir utrett. Men de enklaste brotten blir oftast förundersöknings begränsade, så då står man där iallafall. Tusen kronor fattigare och besviken på svensk polis. Eller så får man ingen hjälp, när grannen bär sig illa åt och sparkar på staketet. Man står där, utan stöd och besviken på svensk polis. Vi är duktiga på att utreda och hinna med de grövre brotten och de högprioriterade brotten som tex grov kvinnofridskränkning, men vardagsbrottsligheten får ligga på vänt. När jag började arbeta som förundersökningsledare i Falun för drygt fyra år sedan hade jag 18 utredare på min avdelning. Idag finns det 10 stycken. Visserligen duktiga och ambitiösa, men vi räcker helt enkelt inte till. Ärendena har ju inte minskat precis. Och var är alla poliser då? Ja, de flesta finns i storstäderna. Jag är säker på, att man skulle kunna fördela om poliserna i landet, så att vi hann med kärnverksamheten. Att ge alla medborgare en trygg tillvaro och utreda de brott de blir utsatta för. Men idag är det viktigare att tillsätta alla möjliga tjänster, som inte har med kärnverksamheten att göra. Sådant som skulle kunna göras av andra än vi som är polisutbildade. Den trygga polisen i uniform syns alltmer sällan. Den som alla vill ha, om du frågar runt på stan.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela